Friday, January 25, 2008

Şi totuşi munca ucide

Munca înnobilează, dar în acelaşi timp este şi foarte periculoasă pentru sănătate. O profesie care presupune un grad ridicat de stres are un impact biologic direct asupra organismului, modificând-l şi crescând riscul de apariţie a maladiilor cardiace. Avertismentul adresat angajaţilor stresaţi din toate colţurile planetei vine din partea cercetătorilor de la University College din Londra, coordonaţi de Tarani Chandola, care au examinat 10.000 de angajaţi la stat.

Persoanele sub 50 de ani care îşi considerau munca destul de stresantă prezentau un risc cu 70 la sută mai mare de apariţie a unor patologii cardiovasculare. Şi asta nu doar pentru că aveau un regim alimentar greşit şi nu aveau timp să facă un pic de mişcare, ci şi pentru că prezentau semne ale unor modificări biochimice, care indicau faptul că inima lor este în pericol.

„În timpul celor 12 ani de observaţie am constatat că stresul cronic provocat de muncă este asociat maladiilor coronariene. Această conexiune are consecinţe importante, mai ales asupra persoanelor sub 50 de ani, indiferent de sex“, cred cercetătorii. Mult mai puţin evident a fost impactul biologic al stresului asupra angajaţilor care se apropiau de vârsta pensionării.

Prin acest studiu, cercetătorii au dezvăluit mecanismele care fac legătura între stres şi maladii. Stresul afectează acea parte a sistemului nervos care controlează inima, „comandându-i“ cum să lucreze şi controlând frecvenţa ritmului cardiac. Cei mai agitaţi dintre voluntarii examinaţi au prezentat un tonus scăzut. Iar asta nu e tot. Şi sistemul neuroendrocrin s-a demonstrat a fi alterat, cu un nivel ridicat de cortizol dimineaţa, în cazul angajaţilor stresaţi.

Şi totuşi munca ucide

0 comments

0 Comments:

Post a Comment

<< Home